Blir dine "slettede" data til ny handelsvare?

Sensitivt materiale kan bli tilgjengelig for uvedkommende og konkurrenter etter at du tror de er ødelagt.

Her viser vi i praksis hvordan DataSecure ødelegger SSD-disker, mobiltelefoner, nettbrett, CDer, DVDer og minnepinner.

TV2: Hver 4. norske bedrift sletter ikke data

Hver 4. norske bedrift sletter ikke data når de kvitter seg med brukt datautstyr, melder TV2 i denne oppsiktsvekkende reportasjen. Mengder av sensitivt materiale kan derfor bli tilgjengelig for uvedkommende og konkurrenter.

Det finnes i dag kun et fåtall selskaper i Norge som benytter destruksjons-metoder godgjent av både Nasjonal sikkerhetsmyndighet og NATO. Data-Secures Lars Waldø-Jensen forklarer i reportasjen hvordan vår mobile sletting av magnetiske medier foregår.

Sinker
Reportasjen viser også til en rapport fra NorSIS, hvor norske bedrifter blir betegnet som sinker på sletting av sensitive data.

Så du trodde at harddisken din var slettet?

Du har slettet dataene på harddisken din. Du har tilogmed formatert den. For å være sikker har du brukt FDISK, slettet de gamle partisjonene og opprettet nye. Og nå er dine følsomme data ugjenkallelig borte? Nei det er de ikke.

Dine data lever sannsynligvis i beste velgående. Hvis neste bruker er ivrig og dyktig nok kan han fremdeles hente frem det gamle innholdet på disken.

Industriell elektromagnet

For å kunne utstede et garantibevis på at et magnetisk medium virkelig er uten data bruker vi en spesialkonstruert industriell elektromagnet. Denne magneten arrangerer først alle magnetiske partikler i én retning, deretter i en annen. Dette garanterer at ingen lagrede data "overlever". "Men dette kan vi vel gjøre selv", tenker du. Feil igjen. Vanlige magneter opererer ved lave Gauss-verdier. (Gauss er måleenheten for magnetisme.) Vårt spesialutstyr er blant markedets kraftigste! Dette sikrer deg at all informasjon forsvinner, selv på store disker.

Minnepinner / Minnebrikker / SSD-disker

Stadig mer informasjon lagres på minnepinner, minnekort, SSD-disker og minnebrikker. Det er en vanlig oppfatning at det er tilstrekkelig å slette informasjon på disse før de kastes eller leveres til gjenvinning.

Dette er ikke riktig.

Dyktige datasnokere kan gjenkalle viktig informasjon selv om du har "slettet" dem. Derfor destruerer vi disse fullstendig med vår cross-cut maskin. Denne knuser lagringselektronikken fysisk, slik at dataene er umulig å hente tilbake.

Floppy-disker og disketter

Husker du disse?

Fremdeles ligger mye sensitivt materiale lagret på gamle floppy-disker og disketter, ja tilogmed på magnetisk backup-tape. Dessverre er disse "ute av syne - ute av sinn". Vi avmagnetiserer magnetiske lagringsmedier permanent, og kutter dem deretter fysisk i småbiter før de sendes til gjenvinning.

Mange tror at sikkerhetskopier på magnetiske medier vil forsvinne "automatisk" over tid. I virkeligheten kan magnetiske medier beholde data intakt i mange tiår.

CD / DVD

Fremdeles lagres store mengder data på optiske medier som CD og DVD. Skrivbare optiske enheter vil i likhet med de magnetiske "miste" data etterhvert, men levetiden måles likevel i flere tiår.

Også her er det mulig a gjenkalle data selv om du har foretatt en "sletting". Derfor må disse også destrueres fysisk for å være sikker på at data ikke kan hentes frem igjen.

Ved å bruke vår cross-cutter, eksploderer formelig CDer og DVDer og blir til plaststøv som vi sender til gjenvinning.

Mobile enheter

Mobile enheter er det lagringsmediet som for tiden øker mest - og kanskje har lavest sikkerhet av alle.

Omløpshastigheten på mobile enheter synker stadig. Mange bytter telefon og/eller nettbrett hvert år og gamle enheter arves av andre, blir liggende eller kastes. Samtidig øker lagringskapasiteten dramatisk og stadig mer data lagres på disse enhetene.

Vi ødelegger enten fysisk alle lagringsmedier i gamle enheter, eller sletter og overskriver gamle data før vi resirkulerer eller returnerer den til kunden ferdig slettet.